Mitä seuraavaksi Brexitille vuonna 2018?

Jokainen, joka kertoo tietävänne, kuinka Brexit aikoo pelata vuonna 2018, ei ole luotettavaa.

Viime vuoden rullaketjun jälkeen lähes kaikki voisi tapahtua.

Toiset yleiset vaalit? Suuri muutos yleisön mielialalla? Molemmat ovat mahdollisuuksia – ehkä epätodennäköistä, mutta ei suljeta pois kokonaan.

Ainoa ennustettava asia on arvaamattomuus. Sekä arkkitehtikilpailijoiden että jännittävien jäljellejääjien keskuudessa tuntuu siltä, ​​että on vielä kaiken pelattavaa.

Hallitus kuitenkin vaatii, että Yhdistynyt kuningaskunta lähtee EU: sta 29. maaliskuuta 2019, ja tällä välin Brexit-neuvottelut kokoavat vauhtia. Tervetuloa toiseen vaiheeseen.

Mitä seuraavaksi?

brexit

Joten mitä seuraavaksi pitäisi tapahtua?

Ensinnäkin EU: n ja Ison-Britannian välinen yhteinen raportti ”riittävän edistyksestä” on muutettava oikeudelliseksi tekstiksi, joka muodostaa muodollisen peruuttamissopimuksen. Ja vielä on paljon yksityiskohtia, jotka ovat edelleen ratkaisemattomia.

 Odotetaan keskustelua siitä, mitä ”täydellinen yhdenmukaistaminen” Irlannin rajalla todella tarkoittaa, että se palaa säännöllisin väliajoin.

Siirtyminen

Tammikuun lopulla myös viralliset neuvottelut ovat alkaneet Brexitin jälkeen siirtymäkaudella.

EU: n kanta on, että siirtyminen on tehtävä kaikkien voimassa olevien sääntöjen ja määräysten (mukaan lukien talousarviomaksut, Euroopan yhteisöjen tuomioistuimen toimivalta ja ihmisten vapaa liikkuvuus) ja että sen pitäisi päättyä 31. joulukuuta 2020 .

Kukaan ei ole Yhdistyneessä kuningaskunnassa täysin tyytyväinen siirtymäehdotuksiin. Monet yritykset sanovat, että se ei kestä tarpeeksi kauan, jotta he voivat olla valmiita uuteen maailmaan, kun Iso-Britannia lähtee. Toisaalta monet Brexitin kannattajat sanovat siirtymisen lähtevän Yhdistyneestä kuningaskunnasta ”vasallisvaltioksi” – noudattaen sääntöjä ilman sanoja niiden tekemisessä.

Tulevaisuus

brexit

Joko, siirtymävaiheen ajatus viittaa siihen, että tiedät missä olet menossa. Mutta keskustelu Brexitin ”lopputilasta” on vasta alkanut.

Pääministeri Theresa May saattaa toista suurta puheenvuoron Brexitista – ehkä helmikuun alussa – mikä voi antaa meille lisätietoja siitä, mitä Yhdistynyt kuningaskunta todella haluaa.

Mutta ensin hän tarvitsee jonkinlaista yhteisymmärrystä omassa kabinetissaan. Pitääkö Yhdistynyt kuningaskunta kiinni mahdollisimman lähellä EU: ta Brexitin jälkeen yrittää säilyttää nykyiset taloudelliset yhteydet? Vai onko se luoda uusi polku yksin?

Molempien maailmojen parhaat puolet eivät välttämättä ole tarjolla. Mutta muodolliset neuvottelut tulevaisuuden suhteiden – kauppaa, turvallisuutta ja niin edelleen – koskevien suuntausten odotetaan alkavan vasta huhtikuussa.

Ratifiointi

brexit

Se on, sanoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, ”inhimillinen kilpailu aikaa vastaan”. EU haluaa peruuttaa sopimuksen (mukaan lukien siirtymäjärjestelyt) ja laaja poliittinen julkilausuma tulevista suhteista (EI täysimääräistä kauppaa), joka on viimeistelty lokakuussa.

 Tämä antaa aika, että peruuttamissopimus ratifioidaan kokonaisuudessaan ennen kuin Yhdistynyt kuningaskunta lähtee maaliskuussa 2019. Se tarvitsee hyväksyvän määräenemmistön jäljellä olevista 27 EU: n jäsenvaltiosta samoin kuin yksinkertaiset enemmistöt Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Euroopan parlamentissa.

Niin kauan kuin kyseisiä äänestyksiä ei anneta, kukaan ei voi sanoa varmasti, että peruuttamissopimus on menestyksekäs.

Joten Brexit jatkaa valtavan määrän poliittista aikaa ja energiaa koko vuoden ajan.

Jokainen, joka toivoo varmuutta, pitäisi todennäköisesti katsoa pois nyt.