Investoinnit, kasvu ja Brexit. Euroopan haasteita vuoteen 2018

Euronewsin toimittaja Sasha Vakulina tarttui talous- ja rahoitusasiamiesten, verotuksen ja tullin komissaarin Pierre Moscoviciin Euroopan taloudesta ja kaikista haasteista, joita meidän pitäisi etsiä.

Kansainvälinen raha rahasto julkaisi näkymät maanantaina. Se on erittäin myönteistä nykyisen kasvun ja tulevaisuuden näkymien kannalta. Mikä on Euroopan tilanne ja mitkä ovat kasvunäkymät?

Kansainvälinen raha rahasto julkaisi näkymät maanantaina

Aion toimittaa omat ennusteet kahden viikon kuluttua, mutta minulla ei ole mitään syytä uskoa, että olemme kaukana IMF: stä. Tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan talous on parantumassa, että meillä on vahva kasvu. Meillä oli jo vahva kasvu vuonna 2017, paras vuosi viimeisten 10 vuoden aikana. Ja jokainen vuosineljännes oli parempi kuin edellinen. Tulemme myös ennakoimaan hyviä vuosia 2018 ja 2019. Jos lisään siihen, että julkinen talous on nyt hyvä. En sanoisi täysin kunnossa, mutta ääni. Meillä on todennäköisesti kaksi viimeistä maata, jotka poistuvat liiallisen alijäämän menettelystä, jotka ovat Espanja ja Ranska. Euroalueen keskimääräinen alijäämä on 0,9%, joten olemme kaukana kuuluisasta 3%: sta. Luomme satoja tuhansia työpaikkoja EU: ssa ja työttömyysaste on myös laskussa. Se on edelleen liian korkea, koska lasku on liian hidas, mutta talouden toimijan luottamus on paljon parempi kuin viimeisten 10 vuoden aikana, mutta luultavasti viimeisten 15-20 vuoden aikana.

En siis sano, että Eurooppa on palannut, koska Eurooppa on aina ollut erittäin vahva toimija maailmantaloudessa, ja Eurooppa on ratkaisu. Osa ratkaisusta. Se ei enää ole ongelma. Olemme poissa talouskriisistä, mutta meidän on edelleen vahvistettava perustaamme.

Mikä on suurin syy ja suurin tekijä, joka edistää tätä kasvua. Tai onko se luonnollista elpymistä tästä kriisistä?

No, ennen kaikkea olemme maailmassa, joka kasvaa. Ja olemme osa tätä maailmaa, joten me voimme hyötyä maailman kasvusta, joka seuraa IMF: ää noin 3,9 prosenttia ja kaikki kehittyneet taloudet siirtyvät nyt samaan suuntaan. Toiseksi olemme korjaaneet kriisin aiheuttamat vahingot. Joitakin jälkiä on vielä jäljellä. Ajattelen julkista velkaa, mutta olemme tehneet valtavia ponnistuksia julkisen talouden vahvistamiseksi. Olemme rakentaneet työkaluja rahoitusongelman ratkaisemiseksi. Olemme luoneet pankkiyhdistyksen. Olemme tehneet paljon pyrkimyksiä sopeuttaa rakenteitamme, olemme uudistaneet taloutemme. Se ei ole loppu.

Miten tämä kasvu, tämä vahva kasvu ja positiiviset näkymät ovat. Miten tämä muuttuu Euroopan kilpailukyvylle?

 Euroopan kilpailukyvylle

Meillä on edelleen heikkouksia, ja meidän on oltava tietoisia siitä. Nämä heikkoudet eivät ole nyt niin paljon työmarkkinoita. Paljon uudistuksia on tehty jopa työvoimakustannusten suhteen. Meillä on myös talouksia, jotka ovat melko innovatiivisia, mutta sanoisin, että tärkein heikkous, rakenteellinen heikkous, on investointien puute. Tai investointiero. Meidän on investoitava enemmän. Ja siksi meidän kaikkien ponnistelujemme on oltava omistautuneita investointiemme tehostamiseksi.

Jos haluamme säilyttää sen, mitä olemme, johtava talous maailmassa tulevaisuudessa, kymmenen vuoden kuluttua, meidän on investoitava enemmän, sijoitettava yhtä paljon Kiinaa, sijoitettava yhtä paljon kuin Yhdysvallat, ja se on selvästi se, mitä komissio yrittää impulssia. Koska ”investointi”, voit korvata sanan toiseen: investointi on tulevaisuutta. Jos et investoida, sinulla ei ole tulevaisuutta.

Missä määrin Brexit huolehtii Euroopan unionista tässä prosessissa, kasvussa, elpymisessä? Voisiko se heikentää tätä elpymistä?

brexit

Ei.

Tietenkään se ei ole hyvä uutinen. Se ei ole poliittisesti hyvä uutinen, koska olemme aina rakentaneet Eurooppaa lisäämällä, ja tämä olisi erittäin tärkeän jäsenvaltion ensimmäinen vähennys. Ja taloudellisesti se on huono Yhdistyneelle kuningaskunnalle. Jos tarkastelen IMF: n ennusteita, Iso-Britannia oli ennen Brexitia noin 2,5% ja EU: ssa noin 1,2 tai 1,3. Nyt se on melkein päinvastainen. Meidän on siis yritettävä rakentaa EU: n ja Yhdistyneen kuningaskunnan välinen suhde EU: sta, joka on yhtä vankka, avoin ja mahdollisimman ystävällinen. Ja tämä on yksi neuvottelujen haasteista.

Olisiko Euroopan komissio valmis antamaan enemmän aikaa Yhdistyneelle kuningaskunnalle?

En aio kommentoida sitä. Keskustelut avautuvat nyt, ja olemme tekemässä ratkaisevinta ja ilmeisen vaikeaa osaa, joten ystäväni Michel Barnier valmistelee sitä. Yksi asia, johon voisitte olla varma, on se, että Euroopan komissio neuvottelee 27 jäsenvaltion nimissä puolustaen EU: n etuja ja periaatteisiin perustuvien ehdotusten järjestelmää. Yksi näistä periaatteista on melko yksinkertainen. Jos olet poissa, olet poissa. Jos olet sisään, olet sisään ja oleminen pois ei tarkoita, että olisit sisään. Se on erilainen. Kuinka erilaiset, näemme.