EU: n kansanäänestys: Voisiko Brexit johtaa Ruotsiin ”Swexit”?

Ruotsi on Britannian lähin liittolainen, kun se äänestää eurooppalaisista politiikoista ja oleskelee euroalueelta. Miten Pohjoismaiden naapuri reagoi Brexitille?

”Iso-Britannian Euroopan unionissa on nyt paljon vakautta, ja jos he lähtevät, sillä on valtava vaikutus”, sanoo Max Hedgren, 27, rekrytointikonsultti Tukholman rahoitusyhtiössä.

Kungsholminin kaupunginosassa Britannian oluen suolalla hän sanoo, että Yhdistyneessä kuningaskunnassa mahdollisesti poistunut unioni on jo aiheuttanut vahvoja jitterkejä ystäviensä ja kollegoidensa kesken.

”Olen seurannut sitä paljon uutisissa, ja seuraan myös osakemarkkinat”, hän sanoo.

”Uskon, että se tulee vaikuttamaan meihin taloudellisesti, yksityiselämästämme, töissämme.”

Useat mielipidemittaukset osoittavat, että ruotsalaiset ovat Euroopassa kaikkein vakuuttuneita siitä, että brittiläinen lähtö loukkaisi EU: ta.

Yhdysvalloissa toimivan Pew Research Centerin yhdelle tutkimukselle yhdeksän kymmenestä ihmisestä, jotka kyseenalaistiin, totesi, että se olisi ”huono asia” blocille.

Pew Research Centerin

Eurooppalaisten rahoitusmarkkinoiden yleisen vakauden lisäksi huolestuneisuus on huolestunut Ruotsin ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisistä tulevista liikesuhteista, joissa on yli 100 ruotsalaista yritystä.

Etelä-Ruotsin kauppa- ja teollisuuskamarin varatoimitusjohtajan Per Tryding on varoittanut toistuvasti, että jos Yhdistynyt kuningaskunta poistuu unionista, se herättäisi jäsenvaltioissa luottamusta kriisiin, jota ruotsalaiset usein ”pitävät roolimallina” .

”Ruotsalaiset ovat vähän rakastaneet Isossa-Britanniassa”, hän sanoo.

”Mutta nyt pelin säännöt ovat tuntemattomia.

”Mitkä ovat todellisia ehtoja, jos toimimme Britannian kanssa tai investoimme tulevaisuudessa?

”Kyseinen epävarmuus saa ihmiset turhautumaan investoinneista.”

Voimakkaita sanoja on syntynyt myös Ruotsin aloituspaikasta, jossa Yhdistynyt kuningaskunta käyttää sekä naapurimaista lahjakkuuspoolia että avainasemaa Pohjoismaiden ulkopuolella.

Göteborgissa toimivan applikaattori Football Addictsin toimitusjohtaja Patrik Arnesson sanoo: ”On oikeudenmukaista sanoa, että suurin osa suurimmista eurooppalaisista yrityksistä, joista puhun Yhdistyneestä kuningaskunnasta, on seuraava looginen askel kansainvälisessä laajentumisessa – mutta jos Brexit tapahtui, se todennäköisesti heikentäisi tällaisia ​​suunnitelmia. ”

Takaisin Kungsholmenin baaripuutarhaan on selvää, että poliittisten taajuuksien kummassakin päässä olevat äänestäjät jo omaksuvat eri väitteet.

swexit

Yksi nainen, joka haluaa tulla tunnetuksi vain Maria, sanoo: ”Se ei ole kovin suosittua sanoa täällä Ruotsissa, mutta uskon, että olemme ottaneet liian moniin ihmisiin ja voisimmekin jättää EU: n ratkaisun.”

Mutta Maria Grundstromin mukaan tämä on asenne, joka huolestuttaa monia eurooppalaisia ​​ystäviä.

”Oikeus ei halua olla EU: ssa, koska he eivät halua maahanmuuttajia”, hän sanoo.

”Tänään se on avoin maa – mutta jos Brexit voittaa, se tulee olemaan kuin lausunto kaikille, jotka ovat samalla sivulla, sillä heillä on selkeä merkki edetä Ruotsissa ja ajattelevat:” Joo, ehkä aiomme myös EU: sta. ”

”Ainoa ryhmä, joka hyötyy, on oikea, rasistiset puolueet.”

 Samaan aikaan opiskelija Ragnar Cleveman, 25, sanoo, että hänellä on täysin erilaiset syyt tueksi myös tuoreeseen kansanäänestykseen kotimaassaan.

”Kaikki vain yritykset ja suuret yritykset saavat suuria rahaa ja kaikki nämä taka-huone-sopimukset, joita mikään EU: n väestöstä ei ole mukana”, hän sanoo.

”Jos Iso-Britannia lähtee, se on iso juttu.

”Mutta kaiken kaikkiaan, ehkä meidän ei olisi pitänyt olla siinä alusta alkaen.”

Pääliitto

Poliittisesta näkökulmasta Ruotsi menettää tärkeimmän liittolaisensa Euroopan unionissa, jos Britannia menee, ja kaksi maata jakavat saman näkökulman lähes 90 prosenttiin äänistä.

Jotkut kommentaattorit ovat jopa väittäneet, että Ruotsi, jolla on Ison-Britannian kaltainen oma valuutansa, saattaa kohdata suuria paineita euron kruunun alentamiseksi Brexit-tapauksessa, mikä on mahdollisuutta, että ruotsalaiset ministerit ovat nopeasti irtisanoneet.

 Margot Wallström sanoi, jos Iso-Britannia äänesti lähtiessään, muut maat voisivat seurata

Samaan aikaan, huolimatta voimakasta julkista tukea nykytilanteesta, on yhä kasvavaa huolta siitä, että tavalliset ruotsalaiset eivät ehkä ole niin innokkaita jatkamaan rakkaussuhdettaan EU: n kanssa, jos Iso-Britannia haluaa avioerosta 28-jäsenisestä ryhmästä.

TNS Sifon äskettäinen mielipidekysely ehdotti, että vain 32 prosenttia ruotsalaisista haluaisi jäädä EU: hun, jos Britannia jättää, 36 prosenttia ns. Swexitin puolesta.

Ruotsin sosialidemokraattinen EU-ulkoministeri Ann Linde kertoi tiistaina Tukholmassa toimittajille, että hän oli huolestunut siitä, että Brexit voisi kääntyä maan uudelleen 1990-luvun alun perusteluihin, jolloin ruotsalaisilla oli oma kansanäänestys liittymisestä unioniin.

”Se on kuin avaamaan Kyllä ja Ei keskustelua uudelleen”, hän sanoi.

Pohjoismaiden ulkoministeri Margot Wallstrom on jopa mennyt niin pitkälle kuin ehdottaa, että Brexit voisi hajottaa koko unionin.

europe

”Se saattaa vaikuttaa muihin EU: n jäsenvaltioihin, jotka sanovat:” Jos he voivat lähteä, ehkä meidän pitäisi myös järjestää kansanäänestyksiä, ja ehkä meidän pitäisi myös lähteä ”, hän kertoi BBC: n tämän viikon maailman ohjelmasta.

Kun kaikki Ruotsin valtaväkivaltaiset keskustaoikeiston puolueet puolustavat edelleen Ruotsin jäsenyyttä, ehkä Skandinavian maan ylivoimaisesti saattaa olla eniten hyötyä, jos Britit käyvät Brexitin kanssa.

Ruotsin vastaisten maahanmuuttovirtojen demokraatit kyselivät Ruotsin 2014 vaaleissa 12,9 prosenttia, ja heidän tukensa nousivat noin 20 prosenttiin, kun Ruotsi teki viime vuonna ennätykselliset 163 000 turvapaikanhakijaa.

Puolueen johtaja Jimmie Akesson on jo nyt voimakas kriitikko liikkumisvapaudesta EU: ssa ja on toistuvasti vaatinut Ruotsia ”tulemaan jälleen itsenäiseksi valtioksi”.

”Toivon todella, että saamme tilaisuuden järjestää kansanäänestys Ruotsissa lopulta”, hän sanoi äskettäin televisioidussa johtajuuskeskustelussa ruotsalaisesta julkisesta lähetystoiminnan SVT: stä.

”Minusta ei ole mitään kielteistä jättää tämä ylikansallinen Euroopan unioni.”

Kuitenkin siitä huolimatta, että Swexit-puheenvuoro jo ryntää Ruotsin otsikoihin, sekä sosialidemokraattisen vihreän hallituksen että suurimman keskustaoikeiston oppositiopuolueen, Moderatesin, ovat vakuuttuneita siitä, että he eivät halua Ruotsia järjestämään kansanäänestystä milloin tahansa pian.

”Vaikka muutamat vetäytymiseen suosivat poliitikot kokivat saavansa tukea, on vahva enemmistö EU-jäsenyyden puolesta”, Anne Linde sanoo.

”EU hyödyttää Ruotsia.”